Logga in
Finns inte så många i lager.
Du har lagt till en vara i kundvagnen!

HAVTORN

Ett fantastiskt bär med sin vackra oranga färg. Tag några djupfrysta bär i morgongröten eller yoghurten.
Eller drick ett snapsglas havtornsnektar. Ger ett bra näringstillskott och så gott!




Det första vi planterade var havtorn.Plantorna var väldigt små när dom kom
Efter 4 år var buskarna stora och vi fick den första skörden. Dom sorter vi har
är Sol, Rus, Sirola, Habega och 2019 planterad vi Klara. Havtorn är särbo, buske
med honblommor behöver en annan buske med hanblommor för att det ska bli 
pollinering och bär. Blommorna är så små så dom nästan inte syns.
Bären mognar i augusti. Det tar lång tid att plocka då bären inte har skaft utan
sitter direkt på stammen, Bären är känsliga därför fryser vi dom omgående.

Havtorn är ett speciellt bär när det gäller näring, kanske mest känt för att 
innehålla Omega 3 och Omega 6 som är viktiga bl.a. för slemhinnorna.
I fruktköttsoljan finns mättade men mest omättade fettsyror, karoten, pro - A-vitamin
flavonoider, P-vitamin, E och K vitamin.
Fruktsaften består av organiska syror o nästan hela C-vitamin innehållet,
spårämnen och B-vitamin
I skal och fruktkött finns B-vtaminer: B1, B2, B3 (niazin), B6, B9, B12,
pantotensyra, folsyra och bioten.

Havtorn är en stenfrukt som äpple och nypon dvs ett frö per bär.
Kärnoljan är hållbar pga att det finns E-vitamin.

Av bären gör vi främst Havtornsmarmelad, nektar och pulver.