Logga in
Finns inte så många i lager.
Du har lagt till en vara i kundvagnen!

Saskatoon,
är släkt med häggmispel och kallas också Trädblåbär. Buskarna växer naturligt i norra USA och Kanada.
Indianstammar har i hundratals år använt bären som delikatess, vitamin och mineraltillskott och som
naturläkemedel.Där är Saskaton mer vanligt än Svarta Vinbär.

Busken blir 3-5 meter. Det behövs bin o humlor för att pollinera blommorna.Bären skiftar i färg från rosa
till rött till violett till mörkblått. Bären är söta och smaken en blandning av blåbär och svarta vinbär.
Dom blir ännu godare om man kyler ner dem direkt efter skörd.

Bären har högt innehåll av antocyaner, fenoler, flavanoider (antioxidanter), järn, kalcium, magnesium,
kalium, mangan och koppar. 100 g saskatonbär innehåller 22% av rekommenderad daglig dos av järn,
34% av mangandosen, 11% av kalciumdosen 7% av koppardosen.Innehåll av både c-vitamin och pro-A-vitamin
är högt. (källa: Ekologisk odling av Saskatoonbär sammanställd av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen i Västra Götaland Län, 2004)

Vill man förädla bären, passar dom utmärkt till att torka som russin, göra saft, gelé, marmelad etc.
Saskatoonvin är vanligt i Nordamerika. Passar bra till framställning av vin då bensoat (som
försvårar jäsning) saknas i bären.Bladen kan användas som örtte.